YAĞMA SUÇU
Yağma suçu TCK da malvarlığına karşı suçlar başlığı altından madde 148 vd düzenlenmektedir.
•Yağma suçundan bahsedebilmemiz için bir kimsenin kendisinin ya da bir yakınının hayat, vücut ya da cinsel dokunulmazlığına yönelik saldırı gerçekleştireceğinden ya da malvarlığı itibarıyla büyük bir zarara uğratacağından bahisle tehdit ederek veya cebir kullanarak, bir malı teslime veya malın alınmasına karşı koymamaya mecbur kılan kişi, altı yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Buradaki cebir kavramına mağdurun kendini savunamayacak hale getirilmesi de dâhildir.
•Yukarıda bahsedilen eylemlerin yanı sıra cebir veya tehdit kullanılarak mağdurun, kendisini veya başkasını borç altına sokabilecek bir senedi veya var olan bir senedin hükümsüz kaldığını açıklayan bir vesikayı vermeye, böyle bir senedin alınmasına karşı koymamaya, ilerde böyle bir senet haline getirilebilecek bir kâğıdı imzalamaya veya var olan bir senedi imha etmeye veya imhasına karşı koymamaya mecbur edilmesi halinde de yağma suçu oluşmaktadır ve altı aydan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırma söz konusu olur.
Yağma suçunda nitelikli haller ise şöyledir:
Silahla, Kişinin kendisini tanınmayacak bir hale koyması suretiyle, Birden fazla kişi tarafından birlikte, Yol kesmek suretiyle ya da konutta, işyerinde veya bunların eklentilerinde, Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı, Var olan veya var sayılan suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanılarak, Suç örgütüne yarar sağlamak maksadıyla, Gece vaktinde işlenmesi halinde ceza nitelikli hallerden dolayı artmaktadır ve on yıldan on beş yıla kadar hapis cezası söz konusu olmaktadır.
•Yağma suçu işlenirken eylem aynı zamanda kasten yaralama suçunun neticesi sebebi ile ağırlaşan hallerine vücut verirse fail yağma suçunun yanı sıra ayrıca kasten yaralama suçundan da ceza alacaktır.
Yağma suçunda daha az cezayı gerektiren hal:
•Kişinin hukuk bir ilişkiye dayanan alacağının tahsili amacıyla tehdit ya da cebir kullanması halinde kişi yağma suçundan dolayı ceza almaz ancak tehdit ya da kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulama alanı bulur.
•Eğer yağma suçunu oluşturan malın değeri az ise bu ancak ve ancak cezada bir indirim sebebi sebebi olabilir yani eza verilmesinden vazgeçilmez fakat hâkimin takdirine göre verilecek ceza üçte birden yarıya kadar indirilebilir.
Yağma suçunda etkin pişmanlık hali:
•Yağma suçunda suç tamamlandıktan sonra ve fakat bu nedenle hakkında kovuşturma başlamadan önce, failin, azmettirenin veya yardım edenin bizzat pişmanlık göstererek mağdurun uğradığı zararı aynen geri verme veya tazmin suretiyle tamamen gidermesi halinde (burada mağdurun rızası aranmaktadır.) verilecek cezanın yarısına kadar indirim yapılmaktadır.
• Etkin pişmanlığın kovuşturma başladıktan sonra ve fakat hüküm verilmezden önce gösterilmesi halinde, verilecek cezadan üçte birine kadar indirim yapılmaktadır.
Yağma suçunda yargılama:
•Yağma suçu şikâyete tabi suçlardan olmadığından soruşturma ve kovuşturması re’sen yapılmaktadır.
•Yağma suçu uzlaşmaya tabi değildir.
•Yağma suçunda yargılama ağır ceza mahkemesinde yapılmaktadır.
•Malvarlığına karşı suçlarda belli suçlar için söz konusu olan şahsi cezasızlık halleri yağma ve nitelikli yağma suçu için geçerli değildir.
Bir suçun niteliği itibariyle yağma suçu kapsamına girip girmeyeceği, ceza miktarının belirlenmesi ya da etkin pişmanlık hallerinden yararlanmanın söz konusu olup olamayacağının belirlenebilmesi adına ceza hukukunda alanında uzman bir hukukçudan yardım alınmasında fayda olacaktır.
Av. Fırat Fesih KAYA