UYUŞTURUCU MADDE İMAL VE TİCARETİ SUÇU
UYUŞTURUCU MADDE SUÇLARI
Uyuşturucu madde kullanımının her geçen gün hızla artması, üretiminden kullanımına kadar bir çok alanda suç oluşturduğu için ceza yargılanmasının küçümsenmeyecek bir parçasını oluşturmaktadır.
Uyuşturucuya ilişkin suçlar 5237 sayılı Türk Ceza Kanunun Kamu Sağlığına Karşı Suçlar başlığı altında 188-191.maddeleri arasında düzenlenmektedir. Meydana gelen eylemin hangi suçun kapsamında değerlendirileceğinin dikkatli bir şekilde saptanması gerekir. Uyuşturucunun üretiminden kullanıcıya ulaştığı ana kadar geçen süreçler birbirinden bağımsızdır. Uyuşturucu madde imalı, kullanımı, ticareti farklı suçlara vücut verir ve bu da beraberinde cezanın miktarının belirlenmesindeki farklılığı getirir.
TCK M.188 : Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti
•Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak imal, ithal veya ihraç eden kişi 20 yıldan 30 yıla kadar hapis cezası ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
•Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak ülke içinde satan, satışa arz eden, başkalarına veren, sevk eden, nakleden, depolayan, satın alan, kabul eden, bulunduran kişilerin on yıldan az olmamak üzere hapis cezası ve yirmi bin güne kadar adli paraca cezası ile cezalandırılır Eğer ki uyuşturucu madde satılan kişi çocuksa bu durumda ceza en az 15 yıl olacaktır. Burada görüyoruz ki kanun çocuğu koruma politikası doğrultusunda cezada artırım öngörmüştür..
•Ayrıca bu maddelerin eroin, kokain, morfin, sentetik kannabinoid ve türevleri veya bazmorfin olması durumunda (Uyuşturucu maddenin niteliği bunlardan birine dahil olduğunda cezada yarı oranda artırım söz konusu olacaktır.)
• Ya da bu eylemlerin okul, yurt, hastane, kışla veya ibadethane gibi tedavi, eğitim, askerî ve sosyal amaçla toplu bulunulan bina ve tesisler ile bunların varsa çevre duvarı, tel örgü veya benzeri engel veya işaretlerle belirlenen sınırlarına iki yüz metreden yakın mesafe içindeki umumi veya umuma açık yerlerde işlenmesi, hâlinde kanun cezada yarı oranda artırıma gidileceğini belirtmiştir.
•Yine bu suçların ,üç veya daha fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi hâlinde verilecek ceza yarı oranında, suç işlemek için teşkil edilmiş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi hâlinde, verilecek ceza bir kat artırılır.
•İlgili kanun maddesinde değinilecek bir başka nokta ise bu maddede tanımlanan suçların tabip, diş tabibi, eczacı, kimyager, veteriner, sağlık memuru, laborant, ebe, hemşire, diş teknisyeni, hastabakıcı, sağlık hizmeti veren, kimyacılıkla veya ecza ticareti ile iştigal eden kişi tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılacağıdır.
Yukarıda belirtilen madde kapsamında uyuşturucu maddenin niteliğinin, satış yapılan yerin ve mesleki hallerin cezalandırma açısından farklılıklar barındırdığı görülmektedir. Bu nedenle verilecek cezanın kapsamının belirlenebilmesi için iyi bir ceza avukatıyla görüşülmesinde fayda olacaktır.
Av. Fırat Fesih KAYA