SÜREKLİ İŞ GÖREMEZLİK
İş kazası geçiren işçinin haklarından biri de sürekli iş göremezlik geliridir. İş kazası geçiren işçiye sosyal güvenlik kurumunca bağlanabileceği gibi eğer ölüm gerçekleşmişse ölenin yakınlarına da şartlarının oluşması halinde sosyal güvenlik kurumu tarafından bağlanabilir.
•Şimdi sürekli iş göremezlik durumunun tespiti için iş yerinin bulunduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne iş kazası tutanağı, epikriz belgesi, askerlik terhis belgesi veya muaf tutulduğuna dair belge, talep dilekçesi, sağlık raporu ile başvurulması gerekir.
•Sosyal güvenlik kurumu tarafından sürekli iş göremezlik gelirinin bağlanabilmesi için şartları inceleyelim.
Birinci şart iş kazası sonucu bedensel veya ruhsal bir zararın ortaya çıkması gerekir.
İkinci şart Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen bu zararın oranının en az %10 olması gerekir. Bu oranı sosyal güvenlik kurumu tarafından yetkilendirilen sağlık kurullarınca sağlık raporu hazırlanmaktadır.
Bu iki şartı gerçekleştiren işçiye maaş bağlanır. Sosyal güvenlik tarafından yapılan incelemeler 3 ay içinde neticelendirilir. Sosyal güvenlik kurumu tarafından verilen rapora itiraz edilebilir. İtiraz sonucunda incelemeyi Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu tarafından yapılır. Sosyal sigorta yüksek sağlık kurulu raporuna itiraz olması halinde ise Adli Tıp Kurumu tarafından inceleme yapılmaktadır.
•Sürekli iş göremezlik geliri bağlanan işçi çalışmaya devam edebilir.
•Sürekli iş göremezlik gelirine hak kazanabilmek için prim şartı aranmamaktadır.
Sürekli iş görmezlik tazminatı konusunda hak kaybı yaşamamak için alanında uzman bir hukukçuya başvurmakta fayda olacaktır.
Yeşim Ezgi Türkmen