SINIR DIŞI (DEPORT) ETME KARARINA İTİRAZ SÜRECİ
Sınır Dışı Etme, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun Yabancılar başlıklı İkinci Kısmının Sınır Dışı Etme başlıklı Dördüncü Bölümünde, 52 ila 60 ıncı maddeleri arasında düzenlenmiştir. Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 56. Maddesinde sınır dışı kararının alınması ve tebliği düzenlenmiştir.
Sınır dışı etme, 6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nda belirtilmiş olan sebeplerle yabancı uyruklu bir kişinin kendi ülkesine veya üçüncü bir ülkeye gönderilmesi olarak tanımlanmaktadır. Yani yabancıların sınır dışı edilmesi, ülke sınırları içinde bulunan yabancının yetkili idarî makamlar tarafından Türkiye sınırları dışında bir yere gönderilmesi olarak da tanımlanmaktadır.
SINIRDIŞI ETME KARARININ ALINMASI VE TEBLİĞİ
Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 56. Maddesinde; Sınır dışı etme kararı, yabancının yakalandığı, işlem gördüğü veya tespit edildiği ildeki valilik tarafından resen veya Genel Müdürlüğün istemi üzerine alınır. Sınır dışı etme kararında, yabancının doğrudan sınır dışı edileceği, Türkiye’yi terke davet edildiği veya idari gözetime tabi tutulduğu hususlarından biri yer alır. Sınır dışı etme kararı ilgiliye tebliğ edilir. Tebligatta, sınır dışı etme kararına karşı idare mahkemesine başvurulması halinde, sınır dışı etme kararını alan makama bilgi verilmesi gerektiği de belirtilir.
Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun sınır dışı etme kararı kenar başlıklı 53. Maddesinde; Sınır dışı etme kararı, Genel Müdürlüğün talimatı üzerine veya resen valiliklerce alınır. Karar, gerekçeleriyle birlikte hakkında sınır dışı etme kararı alınan yabancıya veya yasal temsilcisine ya da avukatına tebliğ edilir. Hakkında sınır dışı etme kararı alınan yabancı, bir avukat tarafından temsil edilmiyorsa kendisi veya yasal temsilcisi, kararın sonucu, itiraz usulleri ve süreleri hakkında bilgilendirilir.
SINIRDIŞI(DEPORT) KARARINA İTİRAZ
Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun sınır dışı etme kararı kenar başlıklı 53. Maddesinin 3. Fıkrasında; Yabancı veya yasal temsilcisi ya da avukatı, sınır dışı etme kararına karşı, kararın tebliğinden itibaren yedi gün içinde idare mahkemesine başvurabilir. Mahkemeye başvuran kişi, sınır dışı etme kararını veren makama da başvurusunu bildirir. Mahkemeye yapılan başvurular on beş gün içinde sonuçlandırılır. Mahkemenin bu konuda vermiş olduğu karar kesindir. Yabancının rızası saklı kalmak kaydıyla, dava açma süresi içinde veya yargı yoluna başvurulması hâlinde yargılama sonuçlanıncaya kadar yabancı sınır dışı edilmez. Bunun istisnası, bu süreyi beklemeksizin yabancının bu süreci beklemeden ülke dışına çıkma talebinde bulunmasıdır.
Sınır dışı kararı verilen yabancının idare mahkemesinin kararının kesinleştikten sonra bireysel başvuru hakkını kullanarak Anayasa Mahkemesi’ne başvurması mümkündür.
SONUÇ: Hakkında sınır dışı etme kararı verilen bir yabancı, kendisi veya yasal temsilcisi aracılığıyla 7 gün içerisinde idare mahkemesine başvurarak sınır dışı etme kararının iptalini talep edebilir. İtiraz ile sınır dışı etme kararının uygulaması durur ve idare mahkemesince sınır dışı etme kararına yapılan itirazın reddi kararı verilmedikçe yabancı sınır dışı edilemez
Sınır dışı etme kararına itiraz usulü için, hak kaybı yaşanmaması adına alanında uzman bir avukata danışmakta fayda olacaktır.
Av. Yeşim Ezgi TÜRKMEN