PATENT KURUMU KARARLARININ İPTALİ
Türk Patent Kurumu; sınai mülkiyet hakları ve geleneksel ürün adları ile ilgili işlemlere ilişkin Kurumun ilgili dairesinin almış olduğu kararlara karşı, tarafı olan ve karar nedeniyle menfaati ihlal edilen kişiler tarafından yapılan itirazları inceler ve karara bağlar.
Türk Patent Kurumunun nihai özellik arz eden kararlarının iptali için dava açılabilmektedir. Kurumun İlgili dairelerin tescil işlemlerine ilişkin olarak resen veya üçüncü bir kişinin itirazı üzerine vermiş olduğu nihai kararlara karşı Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu nezdinde itiraz edilebilir. YİDK tarafından itiraz hakkında verilen kararlar Türk Patent Kurumunun nihai kararlarıdır.
Türk Patent Kararının Yargısal Denetimi
Türk Patent Kurumunun kararları idari nitelikte oldukları için karalara karşı İptal davası açılabilecektir. İptal davasında mahkeme tarafından kurumun, Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulunun kararı için yerindelik incelemesi yapacaktır. İlgili nihai karar için açılan davanın haklı görülerek kabulü halinde, karar iptal edilecektir.
Davalı: Açılan iptal davasında hem Türk Patent Kurumu hem de karşı taraf (Türk Patent’in nihai kararı üçüncü bir kişinin itirazı üzerine verilmişse itiraz sahibi veya başvuru sahibi) davalı olarak gösterilecektir.
Süre: Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulunun kararının taraflara tebliğinden itibaren 2 ay içinde iptal davasının açılması gerekmektedir. (Karara karşı itiraz yolu işletilmeden iptal davası açılamaz.)
Yetkili ve Görevli Mahkeme:
İptal davası, ilk derece mahkemesi sıfatıyla Ankara’da bulunan ve İhtisas Mahkemesi olan Ankara Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesinde açılacaktır. Mahkemenin yetkisi ise münhasırdır, tarafların anlaşmalarına göre değişiklik gösteremez.
Patent Kurumunda; ilgili kararlara karşı itiraz edilebilecek haller ve itiraz sonrasında ilgili karara karşı başvurulabilecek tüm hukuki yollar için, alanında uzman bir avukata danışmakta fayda olacaktır.
Av. Fırat Fesih KAYA