NETİCESİ SEBEBİ İLE AĞIRLAŞMIŞ YARALAMA
Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama TCK m. 87 de düzenlenmektedir. Aslen failin eylemi yaralama yönünde iken sürecin sonucu başkaca ya da daha ağır şekilde meydana geldiği zaman karşımıza neticesi sebebi ile ağırlaşmış yaralama çıkmaktadır.
•Kasten yaralama fiili, mağdurun;
a) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin sürekli zayıflamasına(görme, işitme zayıflığı)
b) Konuşmasında sürekli zorluğa,
c) Yüzünde sabit ize,
d) Yaşamını tehlikeye sokan bir duruma,
e) Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun vaktinden önce doğmasına, neden olursa eğer belirlenen ceza 86. Maddede belirtilen 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası bir kat arttırılarak verilir. Ancak, verilecek ceza, birinci fıkraya giren hallerde üç yıldan, üçüncü fıkraya giren hallerde beş yıldan az olamaz.
•Kasten yaralama fiili, mağdurun;
oİyileşmesi olanağı bulunmayan bir hastalığa veya bitkisel hayata girmesine,
oDuyularından veya organlarından birinin işlevinin yitirilmesine(körlük, sağırlık gibi),
oKonuşma ya da çocuk yapma yeteneklerinin kaybolmasına(mağdur kadın veya erkek olabilir)
oYüzünün sürekli değişikliğine,
oGebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun düşmesine, neden olursa eğer belirlenen ceza 86. Maddede belirtilen 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası iki kat arttırılarak verilir. Ancak, verilecek ceza, birinci fıkraya giren hallerde beş yıldan, üçüncü fıkraya giren hallerde sekiz yıldan az olamaz.
•Kasten yaralamanın vücutta kemik kırılmasına veya çıkığına neden olması halinde, 86. Maddede belirlenen cezaya göre, kırık veya çıkığın hayat fonksiyonlarındaki etkisine göre, yarısına kadar artırılır.
•Kasten yaralama sonucunda ölüm meydana gelmişse, yukarıdaki maddenin birinci fıkrasına giren hallerde sekiz yıldan on iki yıla kadar, üçüncü fıkrasına giren hallerde ise on iki yıldan on sekiz yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.(yalnız bu durumda ölüme neden olan yaralamanın basit veya ağır yaralama şeklinde olması gerekir. Basit bir tıbbi müdahaleyle giderilebilecek ölçüdeki(hafif) yaralama sonucunda ölümün meydana gelmesi halinde neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralamadan değil, taksirle öldürmeden ceza verilir.)
•Örneğin basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek kasten yaralama (atılan yumruk) sonucu yere düşen mağdurun, kendisinde bulunan kalp damar hastalığının olayın tesiri ve eforu ile aktif hale geçmesi sonucu gelişen solunum ve dolaşım yetmezliğinden ölmesi durumunda taksirle öldürme suçu oluşur.(fail hastalığı biliyorsa bilinçli taksirle öldürme suçu oluşur.)
•Bu suç neticesi sebebiyle ağırlaşmış suç modeli olduğundan daha ağır neticeden dolayı failin sorumlu olması için en azından taksirle hareket etmesi gerekir. Ölüm meydana gelmişse failin ölüm bakımından mutlaka taksirli olması gerekir. Çünkü fail ölüm bakımından kasıtlı olursa neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralamadan değil kasten öldürmeden sorumlu olur. Ölüm dışında ağır neticelerin (organ kaybı, yüzde sabit iz vs.) meydana gelmesi halinde ise failin taksirli veya kasıtlı olması önemli değildir.
Neticesi sebebi ağırlaşmış yaralama normal kasten yaralama suçundan farklılık arz etmekte olup konu hakkında ceza hukuku avukatına danışmakta fayda olacaktır.
Yeşim Ezgi Türkmen