CEZA MUHAKEMESİ HUKUKUNDA GÖZLEM ALTINA ALMA
Gözlem altına alma CMK madde 74’te düzenleme alanı bulmakta olup; bu tedbire başvurulmasının amacı; şüpheli ya da sanığın akıl hastalığı bulunup bulunmadığını tespit etmektir.
•Şüpheli ya da sanığın akıl hastalığına sahip olup olmadığı, ne zamandan beri devam eden bir akıl hastalığı bulunduğu ve bu durumun davranışları üzerindeki etkisi araştırılmak üzere soruşturma evresinde sulh ceza hâkimi kovuşturma evresinde mahkeme tarafından kişinin gözlem altına alınmasına karar verilebilir. Gözlem altına alma kararı savcı ya da kolluk tarafından verilememektedir.
•Bu tedbire başvurulabilmesi için şüphelinin suçu işlediği yönünde kuvvetli bir şüphenin bulunması gerekmektedir.
•Gözlem altına alınma kararı verilmeden önce Cumhuriyet savcısı ve sanık müdafi dinlenmektedir. Sanığın hazırda bir müdafisi bulunmadığı takdirde hâkim ya mahkemenin talebi üzerine sanığa Baro tarafından müdafi görevlendirilmektedir. (Zorunlu müdafilik söz konusudur.)
•Kişi, resmi sağlık kurumlarında gözlem altına alınmaktadır.
•Gözlem altına alma tedbirinin süresi 3 haftadır ancak ilgili resmi sağlık kurumu tarafından gerekli görülerek talep edilmesi üzere her defasında 3 haftayı geçmemek üzere ek süreler verilir, sürelerin toplamı 3 ayı geçemez.
•Şüpheli-sanık hakkında gözlem altına alınma kararı verilirse bu karara karşı 7 gün içerisinde itiraz yoluna gidilebilmektedir. Yapılan itiraz gözlem altına işlemini durdurmaktadır. İtiraz yoluna başvuruda normalde yapılan işlem durmaz iken gözle altına alma için kanun bir istisna getirmiştir.
Gözlem altına alma kişinin hürriyetini kısıtlayan sert bir tedbir olduğu için şartların oluşup oluşmadığı, yetkili ve hukuka uygun bir işlem tesisi olup olmadığı hakkında alanında uzman bir avukata danışmakta fayda olacaktır.
Av. Fırat Fesih KAYA